Hasil100FB.com

Image and video hosting by TinyPic"

toneexcel.com - An infographic by the team at toneexcel.com

Embed toneexcel.com on Your Site: Copy and Paste the Code Below



Setiap tahun ada cabutan bertuah yang memungkin anda mendapat pakej pelancongan percuma keluar negara dengan hanya menjadi pengguna simkad ToneExcel. Pakej ini ditanggung 100% oleh ToneExcel, daripada tiket kapal terbang pergi dan balik, hotel penginapan dibayar sepenuhnya oleh ToneExcel, malahan duit poket juga diberikan kepada yang bertuah utk mereka berbelanja. Tahun 2016 mungkin anda yang bernasib baik akan pergi bercuti ke Istanbul, Turkey. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

________________________________



Image and video hosting by TinyPic"

toneexcel.com - An infographic by the team at toneexcel.com

Embed toneexcel.com on Your Site: Copy and Paste the Code Below



Jika anda mengajak orang lain menggunakan simkad Toneexcel ini, anda akan diberikan upah bercerita sebanyak RM20 setiap seorang yang menjadi pengguna simkad ToneExcel, dan upah tersebut dimasukkan terus kedalam bank akaun anda. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

Setiap kali mereka topup dimana jua kedai2 yang menjual topup seluruh Malaysia, anda akan diberikan komisyen sebanyak 6% dari nilai topup mereka. Setiap kali itu maknanya selama mereka masih memakai simkad ToneExcel tersebut anda akan mendapat 6% dari nilai topup mereka tanpa mengurangkan jumlah kredit mereka. Kalau mereka topup RM10, maka anda akan mendapat 60 sen. Komsiyen ini akan dimasukkan terus sebulan sekali kedalam akaun bank anda. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

____________________________



Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Rabu, 31 Mei 2017

HQ ToneExcel


i) HQ ToneExcel
B-2-8 & B-3-8, Jalan 3/149/E, Taman Sri Indah,
Bangunan Endah Promenade, Bandar Baru Sri Petaling,
57000 Sri Petaling, Kuala Lumpur
No. Phone : 010-5000 969
Perkara yang berkaitan dengan HQ.
a. Mengenai masalah komisyen yang tidak masuk.

ii). Tune Talk - Khidmat Pelanggan
No. Phone: 010 500 1333
Perkara yang berkaitan dengan TuneTalk.
a. Cara nak claim point
b. Cara nak claim insurance

iii). Data Entry Center (DEC)
No. Phone: 03-7773 1454 atau 03-7773 1464 atau 011-1508-1515 atau 011-1509-1515
Perkara yang berkaitan dengan DEC.
a. Jika ada masalah dengan pendaftaran AD atau PT

iv). Abang Ishak.
No. Phone: 010- 525 0856
Perkara yang berkaitan dengan Abang Ishak.
a. Status penghantaran pembelian simkad.
b. Ingin mendapatkan buku panduan.
c. Melaporkan kehilangan simkad dan mendapatkan simkad ganti secara online.


TONEEXCEL TV3





Kayu beruti bawah rumah. ( TONE EXCEL SDN BHD )

Kayu beruti bawah rumah.

Salam sejahtera kepada sahabat semua.

Hari ini saya ingin membincangkan dengan anda kenapa ramai orang yang menyertai perniagaan MLM (MultiLevel marketing, bisnes online, refferal program, affiliate program) biasanya berkesudahan dengan kehampaan. Kalau ada yang berjaya mendapat hasil tersebut dengan banyak sekali pun, ia hanya dapat dalam waktu singkat sahaja. Tetapi 99% biasanya habis duit daripada dapat duit.

Tujuan saya bercerita ini semata-mata (kalau boleh) untuk mengelakkan anda dan rakan-rakan yang lain supaya tidak kehilangan duit didalam pencarian rezeki di dunia perniagaan seperti ini. Itu sahaja.

_________________________


Kejayaan dalam MLM ini bagi pandangan saya adalah, anda sertai satu program perniagaan, anda promote dalam satu jangka masa tertentu, anda dapat komisyen melebihi modal yang anda keluarkan, dan sampai satu tahap walau pun anda stop buat promosi, anda stop mengembangkan perniagaan tersebut, tetapi komisyen atau income nya tidak stop dan ia makin membesar setiap bulan. Itu bagi saya kejayaan dalam perniagaan MLM.

Saya pernah menghabiskan banyak masa mengkaji masalah ini. Kesudahnya saya dapat membuat kesimpulan:

"Setiap 200 perniagaan MLM (dan sewaktu dgnnya) yang kita dengar, kita jumpa dan kita diajak kepadanya, hanya SATU sahaja perniagaan yang TERBAIK. Manakala diantara 200 orang yang membuat perniagaan TERBAIK itu, hanya SEORANG sahaja yang akan berjaya"


Huraian:

Setiap hari kita dijemput oleh email, facebook, kawan-kawan, saudara mara, website2, mengajak kita menyertai perniagaan mereka. Kadang-kadang berpuluh-puluh perniagaan, yang bestnya mereka mengatakan inilah perniagaan terbaik. Yang mana satu yang terbaik, poning den nak fikirkan. Takkan kita nak masuk semua, koyak kita dibuatnya.

Kalaulah kajian saya tu betul, maka terdapat dua halangan besar untuk seseorang berjaya didalam bidang ini.

1. Mana satu perniagaan terbaik?
Dari 200 perniagaan yang lalu depan kita, mana satu yang terbaik, macamana nak pilih. Kalau 200 perniagaan yang dihidangkan kepada kita, kalau kita tidak mempunyai cara yang betul untuk memilih yang terbaik, betapa mudahnya untuk kita memilih perniagaan yang akan menggagalkan kita. Setiap kegagalan itu biasanya menghabiskan duit kita. 199/200 atau 99.5%  kita akan terpilih perniagaan yang salah. Bukan senang nak pilih perniagaan yang baik ni.

2. Dari 200 orang yang memilih perniagaan terbaik itu, hanya SEORANG sahaja yang melepasi untuk menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan tersebut. Adusssss! bukan senang nak senang rupanya. 99.5% akan gagal. Kalau tak percaya, dengar cerita ini. Pernah sekali ketika saya mengendalikan kursus membina website, terdapat beberapa orang "Jutawan" perniagaan MLM XXX, mana tak jutawan, gambar dia dengan kereta Merc terpampang masuk dalam surat khabar dan majalah. Saya memang respect kat mereka kerana berjaya sampai tahap macam tu. Saya pun tanya "Kenapa nak datang kursus macam ni lagi, sedangkan cara yang tuan ada telah terbukti membawa kejayaan, kenapa nak tukar approach?". Tahu apa mereka kata? Dulu tak apa lah En Mazelan, jualan bagus, sekarang, nak bayar duit kereta Merc ni pun tak larat, dah dua bulan ni tak bayar? Tunggu kena tarik je. Aik!! Saya tanya, bukan ke kereta tu dapat free. Mereka kata, Cih! Down payment je kompany bayar, itu pun pasal kita dapat buat sales dan group sales banyak, monthly kita kena bayar sendiri. Bila tak ada sales atau sales kurang, waktu tu bala pun sampai la En Mazelan. Kompani akan gunakan cerita kita, gambar kita dengan Merc semata-mata untuk tujuan promosi supaya ramai orang menyertai perniagaan tersebut.
Ooooo macam tu ke.........

Jadi kesimpulannya kalau kita dapat melepasi dua halangan besar ini, maka kita akan berjaya dalam perniagaan tersebut, InsyaAllah.
__________________
So, sekarang mari kita lihat lebih jauh, bagaimana untuk kita memilih perniagaan terbaik tadi. Sebenarnya, ini merupakan satu perkara yang sangat subjective. Terlalu luas skope nya untuk kita meneliti perkara tersebut. Saya sebenarnya tiada cara muktamad untuk mementukan samada perniagaan itu terbaik atau tidak. Cuma saya gunakan tanda-tanda atau signal yang akan memberitahu saya bahawa ini merupakan perniagaan terbaik.

Jadi disini saya mencadangkan tanda-tanda perniagaan yang baik untuk anda sertai:

a. Jika anda menyertai satu-satu perniagaan itu, perlu ada terlintas didalam hati, "Saya ingin menyertai perniagaan ini SEMATA-MATA kerana saya ingin memakai produk tersebut, bukan pasal biz ni". Saya bukan nak sponsor orang, saya tak mahu downline walau pun seorang. Jika anda terfikir, "walau pun saya tiada downline seumur hidup, saya tetap menggunakan produk ini" maka anda telah 50% berjaya memilih satu perniagaan yang baik.

Jika anda tapis menggunakan kaedah ini, jika ada perniagaan yang terlepas dengan penapis ini, biasanya perniagaan itu mempunyai repeat sales yang tinggi. Repeat sales yang tinggi akan menjadi income yang berulang kali, tak perlu push orang utk maintain dan sebagainya.

Ramai orang yang memilih perniagaan yang untung tinggi kalau dapat buat jualan, sekali jual dapat untuk besar, jadi nak kena jual selalu, kalau kita penat, maknanya tak ada untung la. Kalau tahap penggunaan produk tu tinggi, sponsor sekali untung berkali-kali, walau pun untungnya kecil. Ini yang dipanggil residual income.

b. Satu lagi tanda-tanda perniagaan yang baik. Selepas anda menyertai perniagaan tersebut, anda balik rumah terus nak sponsor ibu bapa, isteri/suami, anak-anak, saudara mara, jiran-jiran, kerana apa, anda yakin bahawa perniagaan ini adalah satu kebaikan untuk anda dan orang yang anda sayangi. Ini tidak, kita join satu perniagaan, senyap2 takut bini marah, takut dia kata "Sudah2lah buat biz itu ini, buat perabih beras je, hasil tak pernah nampak". He he he padan muka kena marah...........

Bayangkan satu perniagaan yang kita rasa ia baik, tapi anak bini pun kita tak mahu sponsor, kenapa? kita sebanarnya tahu ia "beban", tapi dek terpengaruh dengan kata2 manis upline, kita pun join, anak/bini kat rumah kita tak mahu sponsor, tapi kita terkedik-kedik nak sponsor orang lain. Tak ke kelakar bunyi nya. Kita tak mahu anak/bini kita tanggung beban, tapi kita nak sebarkan beban pada orang lain.

Jika anda dapat satu perniagaan yang anda akan menggunakan produk walaupun tiada donwline, anda dapat perniagaan yang bila balik rumah je terus sponsor ahli keluarga kita untuk menyertai, itu adalah tanda-tanda perniagaan itu adalah perniagaan yang baik.

Selama lima tahun saya hanya buat 2 perniagaan online, itu pun berpengkalan di oversea. Kedua2nya menjadi sumber rezeki yang Tuhan berikan kepada saya sehingga kehari ini. Dan selama beberapa tahun saya menunggu perniagaan yang memenuhi 2 tapisan yang saya gunakan diatas tadi, baru 1 sahaja terlepas, dan inilah perniagaan online pertama saya di Malaysia ini. toneexcel.


Mungkin ia terbaik untuk saya, tetapi tidak untuk anda. Cuma saya tekankan anda perlu menggunakan tapisan diatas untuk anda mencari perniagaan terbaik untuk diri anda sendiri. Jika anda tersalah pilih, anda hanya akan membazirkan duit yang begitu payah untuk diperolehi.

_________________

Kedua: Dari 200 orang yang memilih perniagaan terbaik itu, hanya SEORANG sahaja yang melepasi untuk menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan tersebut.

Penyumbang pertama kepada kegagalan walau pun anda telah memilih perniagaan yang baik adalah, masih ramai yang menggunakan cara offline secara salah dalam mengembangkan perniagaan mereka.

Contoh yang biasa kita dengar. Bila kita menyertai sesuatu perniagaan itu, kita mula sebok call sana sini, kita mula contact kawan sana sini, kawan yang kenal yang tak kenal pun kita contact. Sembang sampai 20 minit semata-mata nak jumpa kerana nak perkenalkan sesuatu yang baik. Itu seorang kalau 20 orang, 20 kali 20 tak 400 minit. Komisyen sekupang pun tak dapat lagi, duit dah habis 400x30 sen = RM 120, tak apa, berniaga, biasalah, kalau tak bekorban dulu mana nak dapat untung, berniaga burger pun kena keluar dua tiga ribu baru boleh dapat hasil, kita kena berkorban dulu... walau pun kita sendiri yang terkorban. He he , untung yang dijanjikan tak juga muncul-muncul. Berkorban dan terkorban sia-sia namanya. Itu belum lagi kira terkorban masa dengan keluarga.

Satu lagi yang biasa terjadi, kalau ada presentation, meeting, briefing atau talk. Katakanlah malam minggu ada, ada speaker yang hebat-hebat akan bercakap malam tersebut. Sebuklah kita mengajak kawan2 pergi presentation tersebut, talipon mereka bagai nak rak, habis duit prepaid pun tak apa, pelaburan lah katakan, akhirnya dalam 20 orang yang kita talipon, 4 orang bersetuju nak pergi, tapi sorang kat utara, seorang kat selatan, sorang kat timur, sorang kat barat. Tempat talk kat tengah tengah2. Nak pulak mereka tak ada kereta atau tak tahu nak pergi sendiri, punya la semangat, kita pun kata tak apa, nanti saya jemput, siap jemput sorang2. Utara, selatan, timur, barat kita pergi semata-mata nak bawa ketengah. Akhirnya sampailah ketempat presentation, dengarlah tukang karut bercerita kat depan sorang2. Kita pun bersorak sorai, bertepuk tangan bagai nak rak, nak bagi semangat lah katakan kat member-member baru ni. Selepas presentation tadi, kita pun perkenalkan member2 kita kat penceramah tersebut, dekat taiko2 yang lain, lepas tu sure ajak makan kat kedai mamak, sembang-sembang, harap2 dapat sembang dengai taiko2, mau empat-empat kawan kita tu join terus. Kalau nak promote, mesti promote pekej yang besar selalu, baru kita boleh untung besar......... dia orang, lantak lah, tak kira samada member kita tu ada duit ke tak ada ke, janji join, janji ikan besar. Besar punya...

Soalan yang perlu kita jawab:
Walau pun kita sekupang komisyen pun tak dapat lagi,

Sapa nak bayar duit minyak semasa kita ambil member2 kita tadi yang di utara/selatan/timur/barat?.
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Sapa nak bayar duit tol?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Sapa yang nak bayar duit makan minum semasa kat kedai mamak tadi?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Sapa yang nak hantar balik member2 tadi tu?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Sapa yang nak bayar duit minyak dan tol semasa kita hantar member2 kita balik ?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Siapa yang balik lewat, sehingga menyebabkan orang rumah kita risau, hingga anak2 tanya "Bapak gi mana mak"?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Siapa yang mengantuk nak pergi kerja keesokkan harinya pasal malam tadi balik kat subuh?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Siapa yang telah banyak habis duit daripada yang dapat, dan telah mengunakan cara ini untuk bisnes2 sebelumnya tetapi masih tak berjaya?
Kita! Tak apa, berkorban apa saja utk bisnes ini.

Siapa yang telah membantu menyebarkan beban kepada masyarakat kita, membantu menambahkan beban kepada kawan2 kita?
En Mazelan lah!!! Saya tak, saya buat bisnes aje..............

Adooooooooooooooooooooooooo hai........................

Dah tahu cara ini tak akan berjaya, kenapa buat juga, berapa ramai yang boleh gila-gila buat kerja macam tu, berapa ramai yang sanggup habis duit daripada dapat duit. Kalau dah tahu tak ramai, maknanya tak ramai yang akan bantu kembangkan perniagaan kita, bila makin sikit orang yang kembangkan perniagaan itu, maknanya satu hari nanti ia tidak akan bergerak langsung....

____________________

Apa sebenarnya yang perlu dilakukan untuk mengelakkan kita membuat kesilapan di langkah kedua ini.

1. Kalau nak buat bisnes ini secara offline. Pertama promote keluarga terdekat, mak bapak, suami/isteri, anak2, baru kita tahu perniagaan ini ada kebaikkan bukan beban. Kalau kita tak mahu, itu tandanya perniagaan itu tak berapa baik.

2. Lepas tu sembang kat mana sahaja kebaikan tersebut, kat member2 sekerja, dalam email, dekat facebook, dekat chatting, kalau mereka tak berminat, tekankan kebaikan produk tersebut. Jangan cerita marketing plan ke, atau masuk bisnes ni boleh buat duit juta-juta, nanti bila mereka tanya, berapa engkau dah dapat, takut terkedu pulak kita nak jawab, sekupang pun tak masuk lagi.

3. Kalau ada member yang berminat, suruh dia datang jumpa kita, bukan kita pergi jumpa dia. 

4. Kalau kita nak pergi presentation sekali-sekali, pergi semata-mata untuk kita dapatkan maklumat terbaru, dan ajak kawan2 yang dekat2 sebelah rumah sahaja, itu pun kalau ada, kalau tak ada pergi sorang2 je.

5. Dalam masa yang sama belajar sikit2 menggunakan internet untuk buat promosi. Secara internet ni dia ada dua cara.
a. Satu, cara direct selling: Kita gunakan website sendiri atau website replika (yang ini cepat sikit) dan kita tembak setiap hari di facebook, iklan percuma, youtube, twitter, swom,  yahoo group etc
Keburukkan cara ini: Kena buat selalu, malah lebih buat baik buat tiap2 hari. Penat sikit la, tapi tak perlu keluar duit minyak, duit tol, belanja orang makan, tak buang masa. Setiap hari dalam sejam dah cukup.

b. Kedua, cara indirect selling: Kita menggunakan website sendiri dan autoresponder untuk mengumpulkan sahabat, ini adalah cara yang terbaik dan pantas. Cuma kita perlu mengambil masa untuk mengumpulkan ramai subscriber. Kalau kita ada ramai subscriber, kalau kita terpilih perniagaan salah pun boleh buat duit cepat, tetapi saya anggap mereka ini tidak beretika kerana mementingkan duit lebih daripada sahabat.

6. Perlu betulkan attitude/sikap kita sendiri. Jangan buat satu2 perkara itu suam-suam najis ayam serama, tak sampai sebulan, hilang entah kemana.... (pantun yang baru dicipta sebentar tadi)
Kalau nak tengok hasil sesuatu perniagaan tersebut, cuba buat sampai 2 tahun. Tengok apa hasilnya. Ini dak, baru 2 bulan, dah hilang. Kalau macam tu, buat apa2 pun tak jadi... Buat biz A, 4 bulan, buat bis B, 3 bulan, Buat biz C, 6 bulan, buat bisnez D, setahun, lama sikit, sebab dapat tipu ramai orang, sebab tu lama sikit.... .. taik ayam tak sempat nak jadi baja, dah kita sepak. Orang macam ni buat apa pun tak jadi, jangan bawa perangai ni dalam perkahwinan udah le......

Orang gagal terlalu sibuk mencari alasan, orang berjaya terlalu sibuk mencari peluang, hingga tiada masa untuk melihat alasan.

Apa tidaknya, baru dua tiga bulan join satu-satu perniagaan tu, dah jumpa macam-macam alasan, kompani tak bagus lah, upline tak mahu support lah, komisyen lambat bayar lah, kompeni tak betul lah, upline tak betul lah, produk susah jual lah, produk mahal lah, itu tak betul, ini tak betul..... lepas tu lompat bisnes lain, pun serupa, cari lagi alasan, lepas enam tujuh bulan, lompat lagi buat bis lain, lompat sikatak lompat, lompat tinggi-tinggi, cepat lah adik cepat, cepat bangun pagi-pagi, kena pergi kerja la, orang macam tu elok kerja, jangan nak cuba2 buat bisnes, perabih duit dia dan keluarga dia je. Tegur elok-elok kita dimarahnya, tidak pun, hilang, harap2 ada yang baca email ni... kalau idak tulis sorang je le...

Saya tahu mungkin ada kawan yang tak suka saya tulis artikel ini, tapi itulah, telan mati emak, luah mati bapak, kalau dibiarkan berterusan, masyarakat kita juga yang musnah. Itulah sebabnya, bila dah buat itu dan ini tak menjadi, buat biz itu dan ini tak berjaya, mula join skim cepat kaya, dan kita sendiri tahu penangan skim cepat kaya ni, yang kaya dua tiga orang, yang kayap dua tiga puluh ribu orang. Dan yang paling sedihnya, kebanyakkan yang memonopi kekayapan tersebut datang dari bangsa saya sendiri... jadi sebar2kan artikel ini, mudah2an ada kebaikkannya, dan jika ada yang menjadi penyebar beban dan penyumbang kepada perkara ini... hentikanlah, walau pun ia sakit hati sikit pada manusia penyebok ini yang bernama Mazelan Abas.

Kadang2 kita perlukan kayu beruti bawah rumah untuk terantuk, baru kita nak tengadah.

Wassalam.

Terima Kasih
Mazelan Abas


FACE BOOK / TONEEXCEL.COM








010-5232047(Ditulis pada 3.12.2011)

Selasa, 30 Mei 2017

Rintangan dalam pembabitan bisnes networking.

MAZELAN ABAS






Rintangan dalam pembabitan bisnes networking.

____________________________________________



Kita sambung mengenai pembabitan saya didalam perniagaan tunetalk-toneexcel ini. Mudah2an ada yang boleh dijadikan panduan dan sempadan.



Hari pertama saya menyertai perniagaan ini, lebih kurang pukul 5 petang pada 15.7.2010.



Malamnya selepas isyak saya call sahabat yang sponsor saya, tanya 1001 soalan mengenai perniagaan ini, macamana itu dan macamana ini, dan selebihnya saya cari sendiri jawapannya di internet. Sorang-sorang cari jawapan, search sana dan sini, dan pada pukul 2 pagi saya mula buat website saya yang pertama mengenai tunetalk-toneexcel ini, (memang maklumat yang ada, kebanyakkannya tak berapa tepat) malam tu saya tak tidur sampai pagi, selepas subuh sambung semula buat website dan lebih kurang pukul 10 pagi (16.7.2010) website saya telah siap. tunetalk.ws (menggunakan hosting GDI),



Pukul 11 pagi iklan saya telah mula menjalar didalam facebook. Pukul 12 tgh, saya mula mengarang tiga email kempen untuk dimasukkan kedalam autoresponder saya ( menggunakan Trafficwave ) dimana saya memiliki beberapa ribu subscribers didalamnya. Setelah selesai dimasukkan barulah saya tidur pada pukul 2.00 petang. Petang baru bangun, dan malamnya saya bersiap untuk pergi ke pantai timur kerana mengadakan kursus bina website. Tetapi selepas itu setiap hari paling kurang sekali saya tembak didalam wall Home dan 20 groups facebook. Itu perkara yang saya lakukan setiap hari selama sebulan. Ia mengambil masa selama 15-20 minit utk saya melakukannya.



Respon diperingkat permulaan agak memberangsangkan, dalam minggu pertama sahaja saya dapat menjual 423 keping simkad secara offlfine dan online. Untuk tempahan dari internet saya poskan menggunakan pos ekspres, yang datang jumpa saya, saya serahkan by hand. Sehingga hari ini saya sudah mengedarkan beberapa ribu keping simkad tersebut.



Dalam pada masa tersebut, terdapat beberapa nama besar didalam dunia internet marketing tempatan seperti Aridz, Mohd Syukri, Robert-Yash, telah mendaftar menyertai perniagaan ini, maka secara mendadak ia telah memberi kesan yang amat besar kepada perkembangan perniagaan ToneExcel. Sehinggakan CEO dan keseluruh Directors ToneExcel secara pribadi mengucapkan terima kasih dan syabas kepada group internet marketer yang memberi impact yang amat besar terhadap perniagaan ini.



Saya disini juga ingin merakamkan setinggi-tinggi perhargaan dan ucapan syabas kepada mereka kerana menjadi perintis teknik online internet marketing didalam pembangunan perniagaan ToneExcel.



Seperti biasa, saya akan membetulkan 'attitude' dalam menjalankan apa jua perniagaan, samada online atau offline. Kerana perniagaan seperti ini anda akan terjumpa berbagai-bagai rintangan.



Attitude yang pertama: "Rajin dan consisten" Iaitu istiqomah dan sentiasa membuat promosi.
Bila bersimbang dengan rakan-rakan cerita tunetalk, chat dalam YM cerita tunetalk, sembang di Skype cerita tunetalk, rakan-rakan datang berjumpa saya, saya cerita tunetalk, rakan-rakan ajak belanja makan cerita tunetalk, jiran-jiran ajak sembang petang-petang cerita tunetalk, kemana sahaja saya akan bercerita pasal tunetalk. Non-stop.



Attitude yang kedua: Saya hanya bercerita kepada orang yang nak dengar, orang cakap "NO" saya cakap "NEXT". Itu sahaja.



Biasalah, kita jumpa macam-macam ragam manusia, ada yang tanya bukan-bukan punya soalan. Contohnya ada yang tanya:
"En Mazelan, tunetalk ni ada lesen meniaga tak, boleh tunjukkan kepada saya"
Saya akan jawab "tak ada"



"En. Mazelan, katanya celcom pegang saham tunetalk 35%, boleh tunjukkan buktinya tak?"
Saya akan jawab "Tak ada"



"En. Mazelan boleh tunjukkan bukti yang toneexcel bayar kedalam akaun En Mazelan tak, sebab takut, bila buat nanti mereka tak bayar?"
Saya jawab "Memang mereka tak bayar"



"Habis mengapa En Mazelan buat juga bisnes tunetalk-toneexcel ni"
Saya jawab " Sebab saya cadangkan awak jangan join bisnes ni"



- Sebenarnya Sebab utama saya tak ada masa untuk jawab soalan-soalan yang susah macam ni.
- Sebab guru saya mengajar waktu sekolah dulu, kalau jawab soalan periksa, jawab soalan senang dulu, tinggalkan soalan susah.



Saya tak ada masa untuk melayan seseorang yang sebegitu, banyak sangat pantang larang untuk mereka merebut sesuatu peluang. Ramai lagi orang diluar sana yang akan nampak ini merupakan suatu peluang keemasan untuk mereka menyambarnya. Jika saya layan, akan banyaklah masa saya akan terbazir, sedangkan masih ramai, malah berjuta-juta yang berfikiran positif sedang menunggu kita untuk buka mulut sahaja kepada mereka, dan mereka akan ambil peluang ini. Kan jimat masa.



Orang berjaya hanya melihat peluang, orang gagal hanya melihat alasan.



Heran juga saya, masa kita naik kapal terbang, tak pulak kita mintak bukti samada pilot tu betul-betul ada sijil bawa kapal terbang ke tidak. Kalau ada, adakah sijil yang dikeluarkan oleh sekolah memandu tu original atau tidak. Tak tanya ke, sekolah memandu tu ada lesen tak. Tak pulak tanya, samada trainer yang mengajar pilot tu ada certificate ke tidak. Kesudahnya jenuh... sampai bila tak naik kapal terbang tu.



Ini semua soalan-soalan yang datang daripada orang yang tak mahu buat bisnes, jangan bergaduh dengan mereka, jangan cuba nak menjawab soalan mereka, jangan buang masa pergi ke toneexcel dan minta mereka copy kan sijil perniagaan mereka, jangan membazirkan tenaga kita pergi ke celcom minta celcom bagi MOU dengan tunetalk. Buang maso - kata orang negeri sembilan - Tinggalkan mereka dengan cara baik. Habis cerita.



Saya habiskan banyak masa hanya untuk buat promosi, promosi dan promosi. Serta saya luangkan masa kepada sahabat-sahabat yang betul-betul nak buat. Itu sahaja. Sebab dengan mereka ini akan akan berjaya bersama-sama kita kalau kita semua consisten.



Jadi kepada anda, jika masih belum melawat website saya ini, saya cadangkan luangkan masa sedikit dan cuba kaji.



Cuba lihat samada ada peluang didalamnya seperti mana yang saya lihat. Saya lihat ia merupakan perniagaan yang amat baik, sangat berpotensi, resiko rendah, dan peluang untuk kita menjana pendapatan yang besar dengan modal yang sangat kecil dalam jangka masa dua tiga tahun.



Jumpa esok untuk cerita lain.





Terima Kasih
Mazelan Abas




VIDEO TONEEXCE
MAZELAN ABAS

Join facebook group ini dan like page saya dahulu.

Ini penting supaya anda boleh dapat ayat-ayat contoh yang baik untuk di copy paste semasa anda mula buat promosi nanti.

Group promosi Tone Excel. 
Page Mazelan Abas. 



Buka group promosi fb ini, dan copy mana2 ayat promosi yang anda suka, edit, paste dan publish dalam wall anda.




Beriklan ke facebook group




Lo - Evening News







COMPANY PROFILE

Reliability, dependability, consistency, affordability. These are the core values that we at Tone Group espouse.


Tracing our roots back to 2009, we’re not just another mobile service. We aim to provide a robust mobile service to the nation while remaining highly accessible and reasonably priced. Together with Tune Talk, we incorporated expertise from the insurance, financial services and network marketing industries to champion a business model that enables consumers to attain financial stability.


Tone Group – we’re different.

MISSION

Our mission is to transform an everyday service – your mobile phone plan – into something that is profitable for our members.

VISION

We envision reaching out to all mobile users. We hope to offer everyone from all walks of life an opportunity to generate and enjoy a recurring passive income, with financial freedom eventually being attained.



E21 S3: Foo Boo with Khairy Jamaluddin & Jason Lo



Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.

Daripada segi service simkad ToneExcel tidak banyak beza, pendek kata apa yg simkad lain boleh buat, simkad toneexcel juga boleh buat.

Daripada segi kelebihan yang simkad ToneExcel ada tetapi simkad lain TIADA:

1. Setiap kali anda topup terus RM30, anda akan dapat kredit RM30 ditambah dengan 1G data percuma untuk satu bulan. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

2. Jika jumlah topup penggunaan anda melebihi RM50 dalam tempoh sebulan, maka bulan depannya anda akan diberikan perlindungan kemalangan insuran percuma sebanyak RM50,000.00 yang diberikan oleh Etiqa Takaful. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?







Isnin, 29 Mei 2017

Teh Tarik Talk III: The Lyrical Fighter by Jason Lo







Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.

Daripada segi service simkad ToneExcel tidak banyak beza, pendek kata apa yg simkad lain boleh buat, simkad toneexcel juga boleh buat.

Daripada segi kelebihan yang simkad ToneExcel ada tetapi simkad lain TIADA:

1. Setiap kali anda topup terus RM30, anda akan dapat kredit RM30 ditambah dengan 1G data percuma untuk satu bulan. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

2. Jika jumlah topup penggunaan anda melebihi RM50 dalam tempoh sebulan, maka bulan depannya anda akan diberikan perlindungan kemalangan insuran percuma sebanyak RM50,000.00 yang diberikan oleh Etiqa Takaful. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?


Jason Lo, CEO of TuneTalk @ CEO Forum, Sunway University

Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.

Daripada segi service simkad ToneExcel tidak banyak beza, pendek kata apa yg simkad lain boleh buat, simkad toneexcel juga boleh buat.

Daripada segi kelebihan yang simkad ToneExcel ada tetapi simkad lain TIADA:

1. Setiap kali anda topup terus RM30, anda akan dapat kredit RM30 ditambah dengan 1G data percuma untuk satu bulan. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?

2. Jika jumlah topup penggunaan anda melebihi RM50 dalam tempoh sebulan, maka bulan depannya anda akan diberikan perlindungan kemalangan insuran percuma sebanyak RM50,000.00 yang diberikan oleh Etiqa Takaful. Pernahkah simkad yang anda gunakan sekarang berikan kelebihan ini?









Penerangan Bonus dalam bisnes Tone Excel [Latest Update 2017]



Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?


Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.





Azizan Osman - Live dari Millionaire Marketing Mastery Borneo 2016 @ Nex...

YB Khairy Jamming #FBP13

Jason Lo - Rise and fall


Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.









Jason Lo - Rise and fall

TUNE TALK : JASON LO TO OPEN FOR TRAIN LIVE IN KL? #TuneTalk #TrainLiveInKL








Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.




Chandelier - Sia (Dance Routine by Jason Lo) at Tune Talk Office




Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.









TuneTalk ToneExcel untung sekupang dua










Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.


Rahsia Simkad Ajaib Toneexcel Dibongkarkan








Kenapa anda perlu bertukar kepada simkad ToneExcel?

Kerana anda akan mendapat banyak kelebihan berbanding dengan handphone yang anda gunakan sekarang.

Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro, coverage luas seluruh Malaysia, topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk, charge panggilan, sms dan internet yang berpatutan berbanding dengan yang lain.


Ahad, 28 Mei 2017

Teknik promosi di facebook Pelajaran 2


toneexcel.com

Salam sejahtera
Kita sambung pelajaran persiapan sebelum membuat promosi di facebook.
2. Unfriend - orang-orang yang bukan prospek.
Ini sangat penting, jika anda ingin jadikan facebook sebagai tempat mencari pelanggan, maka fb anda mestilah dipenuhi dengan prospek. Prospek adalah orang2 yang pada dasarnya logik akan menjadi pelanggan anda. Jangan biarkan fb anda dipenuhi dengan orang2 yang tak mungkin akan sertai toneexcel lagi. Jadi anda kena pakar dengan ilmu unfriends.
Siapa yang mesti anda unfriends kan:
* orang yang sudah join toneexcel dan juga orang yang promosikan sebisnes dengan kita seperti, toneplus, onexox, myprepaid dan sewaktu dengannya.
* Unfrend juga orang kuat berpolitik, orang bercinta, orang -ve, orang yang suka bergaduh, orang yang suka menyalahkan orang lain, orang yang sombong, kerana mereka ini tidak sesuai menjadi pelanggan kita. Mereka ini akan downkan anda didalam perjalanan kita seterusnya. Jadi singkirkan mereka diperingkat awal lagi.
* Unfriend juga orang yang tiada langsung profile picture, tidak aktif dan juga friends mereka dibawah 50 orang.
Anda boleh guna beberapa teknik untuk melakukan teknik unfriend ini. Apabila anda sudah berada di bahagian friend list;
1. Gunakan column search untuk keyword seperti ini, toneexcel, tone, xox, tp_, te_, dll untuk memudahkan anda mencari target unfriends.
2. Lihat pada gambar, jika terlihat pada gambar mereka sudah menjalankan bisnes toneexcel atau yang lain.
3. Lihat pada nama, jika terdapat pada nama mereka toneexcel atau yang lain.
4. Lihat pada profile, samada terbabit dgn toneexcel atau yang lain.
5. Lihat pada profile, kalau sudah lebih 6 bulan tak update tu, tak aktiflah namanya.
Untuk lebih faham sila lihat video dibawah ini:


Mazelan Abas
011-3553-8694

Sabtu, 27 Mei 2017

Penerangan Bisnes Tone Excel 2016 - Prepaid That Pays

15 Things You Didn't Know About Paris

15 Things You Didn't Know About London

15 Things You Didn't Know About FERRARI